Tutkimusmatkalla politiikkaan

Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos lisääntyvät samaa tahtia – sattumaako?

  • Tässä kaksi Googlen kuvahaulla löydettyä kuvaajaa näkyvät korreloivan. Se ei silti tarkoita mitään.
    Tässä kaksi Googlen kuvahaulla löydettyä kuvaajaa näkyvät korreloivan. Se ei silti tarkoita mitään.

Keskustelu asuinpaikan merkityksestä ilmastonmuutokseen heräsi jälleen kun Maaseudun Tulevaisuus kysyi vaalitentissään puoluejohtajilta pitäisikö kaupungistumista lisätä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Suurin osa puoluejohtajista osasi kiertää tämän ilmiselvän miinan, mutta vihreät, vasemmistoliitto ja kokoomus astelivat siihen hyväuskoisesti.

Kaupunkiasumisen ekologisuuden taustalla olevat olettamukset on ansiokkaasti kyseenalaistettu esimerkiksi tässä muutaman vuoden vanhassa ilmastonmuutosasiantuntija Pasi Toiviaisen kirjoittamassa artikkelissa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/31/myytti-tiiviista-ekokaupungista-eli-kertomus-siita-miten-ajatusharhasta-tuli  Lyhyesti summaten koko ajatuksen taustalla on tutkimus, jossa on mitattu polttoaineenkulutuksen ja kaupungin tiheyden suhdetta vieläpä puolivillaisesti. 

Jokainen vähänkin tieteeseen perehtynyt ymmärtänee, että maailma on korrelaatioita täynnä, mutta niistä ei suoraan voida päätellä syy-seuraussuhdetta, eli kausalitettia. Tunnetuin esimerkki on hukkumiskuolemien ja jäätelönsyönnin korrelaatio, joka ei kuitenkaan johdu siitä että jäätelö maistuisi erityisen hyvin hukkuneille tai painaisi uimareiden vatsaa erityisen paljon. 

Kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen välille saa toki rakennettua hyvinkin vahvan korrelaation, eikä siihen tarvitse käyttää erityisesti aikaakaan. Artikkelin kuvituksena olevassa puolivillaisesti googletetussa esimerkkiparissa on kaksi kuvaajaa, jotka näyttävät korreloivan.

Kaupungistuminen ja hiilidioksidin määrä kyllä korreloivat vahvasti, mutta eri suuntaan kuin sen avulla ilmastonmuutosta vastaan taistelevat Andersson, Orpo ja Haavisto todennäköisesti kuvittelivat. 

Kuvaajat ovat mitä ovat. Eivät ne kerro koko totututta tai ainakaan niitä keinoja, joilla ilmastonmuutos nujerretaan. Samanlaisia korrelaatioita saataisiin varmaan vertaamalla hiilidioksidia ja onnellisuutta tai hiilidioksidia ja lapsikuolleisuutta.

Tärkeää olisi kuitenkin muistaa, että filosofi Immanuel Kantin kategorinen imperatiivi, eli tee niin kuin haluaisit yleiseksi laiksi tulevan, ei toimi mieltymysten kohdalla, eikä ihmisille pitäisi esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä yrittää pakottaa ihmisiä omasta mielestä oikeaan tapaan elää. Ei varsinkaan silloin, jos sillä ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa.

Jos asuinpaikalla haluttaisiin oikeasti vaikuttaa päästöihin, kannattaisi suomalaiset todennäköisesti siirtää lämpimiin maihin, eikä kotimaisiin kaupunkeihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Markus, samaa asiakokonaisuutta minäkin pyörittelin, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267203-20...

Kokoomus (etenkin Kokoomusnuoret), Vihreät ja Vasemmisto on nyt ihan hukassa sillä ajatuksella, että kun kaupungistumista edistetään, sillä jarrutetaan ilmaston lämpenemistä.

Em. tutkimukset (blogissani) esittävät aika tavalla juuri päinvastaista kehitystä. Kaupungistumista tärkeämpi tekijä on asukkaiden tulotaso: eniten ansaitsevien ihmisten kasvihuonekaasupäästöt ovat 2,6 kertaisia vähiten ansaitseviin verrattuna.

Tässä alla mm. Kokoomusnuorten linjauksia:

"6) Tuetaan kaupunkien kasvua. Tiivistetään yhdyskuntarakennetta"

https://www.kokoomusnuoret.fi/tiedotteet/2018/11/k...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vanha rinnastus: Jos lämmität yhtä savua 1 - 4:lle henkilölle. Tai lämmität yhtä savua 40 - 140:lle henkilölle, niin miten kuvittelet kustannusten kohdistuvan per yksilö?

Käyttäjän markussjoberg kuva
Markus Sjöberg

En oikein ymmärrä. Käsittääkseni esimerkiksi perhekoot ovat suurempia maalla ja mitä lämmittämiseen tulee, niin tutkimukset ovat osoittaneet, että pienomakotitaloissa asuvat ovat ottaneet energiansäästön paremmin haltuun.

Ilmastonmuutoksen torjumista tosin ei voi muutenkaan mitata yksikkökustannuksissa, koska kustannus ei ole päästöjen mittari.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tieysti ainakin kaupungeissa sijaitsevissa mittauspisteissä niin hiilidioksidin kuin lämpötilankin kohdalla tapahtuu nousua, kun urbanisoituminen etenee. Mutta se ei vaikuta mitään maapallon globaaliin ilmastoon.

Toimituksen poiminnat