Tutkimusmatkalla politiikkaan

Hallitus haluaa tuottamattomuutta

Tuore pääministeri Juha Sipilä on myllertänyt Suomen uuteen uskoon. On jotain hyvääkin, mutta yhtä asiaa en ymmärrä. Työpaikoilla pitäisi oleskella siis pidempään, jotta tuottavuus kasvaisi?

Varsinkin yrittäjänä toimivalle tällainen ajatusmalli on vieras. Itse en koe itseäni tuottavammaksi, jos käytän samoihin asioihin enemmän aikaa. Sen sijaan jos teen jotain tehokkaammin, eli käytän asioihin vähemmän aikaa, olen tuottavampi.

Yhteiskunnan kokonaistuottavuudesta töissä oleskeltu aika on pois. Se on pois järjestötoiminnasta, omaishoidosta, lastenhoidosta, kansanterveyttä ylläpitävästä liikunnasta, innovaatioista ja monesta muusta yhteiskunnalle hyödyllisestä asiasta. Lisäksi uskaltaisin väittää, että monella alalla tuottavuutta voisi parantaa lyhentämällä työpäivää. Samat työt tulisi todennäköisesti tehtyä ja palkkaakin voisi tällöin hieman tiputtaa.

Luulisi Juha Sipilän jos jonkun ymmärtävän, että luovuus ja uudet innovaatiot vaativat aikaa työrutiinien ulkopuolella. Jotkut tarvitsevat ehkä vuoden rakentaakseen häkäpönttöautoa, toiset sen vartin tai kaksi viedäkseen uutta innovaatiota eteenpäin.

On totta, että vienti ei vedä, eivätkä suomalaiset yritykset pärjää riittävästi maailmalla.  Mitä jos vika ei olekaan siinä, että työntekijöille maksetaan liikaa tai työtunteja ei ole tarpeeksi, vaan yksinkertaisesti työntekijöiden potentiaalia ei osata hyödyntää. Kilpailukyky on sitä, että on parempi. Ei sitä, että on halvempi.

Jos elinkeinoelämän vaikuttajat keskittyvät väittelemään minuuteista ja tuottavuutta yritetään lisätä työksi naamioidun joutenolon nimissä, ei ole mikään ihme, että Suomi ei tuota. Nyt on aika lopettaa turha vääntäminen ja keskittyä niihin asioihin, jotka vapauttavat luovaa potentiaaliamme, mahdollisuuksiamme toimia kolmannella sektorilla ja tehostaa sellaisia asioita, joista työläät arkirutiinit haukkaavat liian suuren palan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jouni Nordman

Eikö ammattiyhdistys liikkeelle ole annettu itselle mahdollisuus anta oma ehdotus miten tämä hoidetaan. Jossa nytten kannatta katso kerrankin Ruotsiin, jossa automaattinen suhdanne palkka automaatti tason määritelevä sopimus on

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tavoitteeksi ei tule asettaa työllisyysasteen nostamista 72 prosenttiin. Tavoitteeksi tulee asettaa ihmisten vapauttaminen (nyky)työelämästä. Niinsanottu työllisyysaste voisi ensi vaiheen tavoitteena laskea 50 prosenttiin ja siitä sitten eteenpäin.

Yhteiskunta ja ihmisten elämä voisi rakentua uudella tavalla ("vapauttaa luovaa potentiaalia" Markus Sjöbergin sanoin). Mihinkään tällaiseen ei Sipilän, hänen hallituksensa eikä nykypolitiikan mielikuvitus riitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei pakkotyöttömyys luo mitään vapautta.
Oikeus työhön pitäisi palauttaa perustuslakiin.
Mutta päivittäistä työaikaa voisi lyhentää parilla tunnilla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitos Markus Sjöberg hyvin perustellusta ja napakasti kirjoitetusta blogista. Tärkeintä ei todellakaan ole työpaikalla oleskelu, vaan tulokset.

Toimituksen poiminnat