Tutkimusmatkalla politiikkaan

Politiikasta syrjäytynyt nuori

En ole hetkeen kirjoittanut mitään. En kuitenkaan syytä itseäni. Syytän yhteiskuntaa. Olen syrjäytetty. Täytyy varmaan lukea se Sauli Niinistön työryhmän raportti. Jos siinä vaikka olisi hyviä ohjeita kuinka olla olematta syrjäytynyt.

 Aluksi kaikki vaikutti niin helpolta. Minua pyydettiin mukaan ja eri järjestöt lähettivät hyväksymiskirjeitä tutustumispaketteineen. Ajelin jo mielessäni eduskunnan ovettomalla hissillä työhuoneeseeni ottamaan päiväunia design-torkkupeiton alla samalla kun kaunis erityisavustajani on hakemassa lisää samppanjaa ja viinirypäleitä. Vaan ei.

 Matka huipulle ei ollutkaan niin yksinkertainen. Joulun alla yritin päästä vasemmistonuorten pikkujouluihin, mutta törmäsin yllättävään esteeseen. Lähetin heille sähköpostia ja sain vastauksen, jossa todettiin vasemmistonuorten keskustoimiston kehottaneen Lapin piiriä suhtautumaan hyväksymiseeni kriittisesti. Olin heidän mielestään ”epäluotettava henkilö”. En voinut siis osallistua pikkujouluihin. Harmittavaa, sillä vasemmistonuoret olisivat olleet varmasti mukavaa pikkujouluseuraa. Pukeutuvathan he punaiseen ja ihailevat yli kaiken sitä parrakasta miestä. Mutta eipä taida olla Marx minulle. Tieni sosialismin punaiseen taivaaseen katkaistiin kuin sirpillä leikaten. Oloni oli kuin vasaralla lyötynä.

Eikä kapitalismikaan vaikuta olevan sen avoimempi kuin vasemmisto. Laitoin kokoomusnuoriin hakemuksen jo joulukuussa, mutta ei ole kuulunut mitään hyväksymisestä. Mikä ihmeen avoin markkinatalous, kun eivät näytä sen kannattajatkaan olevan avoimia.

 Onneksi kaikki eivät syrji kuten edellä mainitut ääriliikkeet. Kolme poliittista nuorisojärjestöä ovat hyväksyneet minut mukaansa. Keskustanuoret, perussuomalaiset nuoret ja demarinuoret ovat vahvistaneet jäsenyyteni. Vaikka en olekaan päässyt osallistumaan tapahtumiin viime aikoina, olen onneksi pystynyt opiskelemaan poliitikoksi järjestöjen lähettämän materiaalin avulla. Puolueiden lähettämät lehdet ovat auttaneet minua ajattelemaan oikein. Olen nimittäin aikaisemmin ajatellut monta asiaa väärin, mutta nyt osaan ajatella puolueiden tarkoittamalla tavalla. Hyvä, sillä vääriä ajatuksia ei demokraattinen järjestelmä tarvitse.

 Mielenkiintoinen tuttavuus on myös perussuomalaisten nuorten julkaisema Rahvas, joka markkinoi itseään ainoana kansalliskonservatiivisena nuortenlehtenä. Soini kirjoitti siinä, että ennen nuoret kuuluivat poliittisiin järjestöihin ja nykyään facebookiin. Mietin vain mihin nuoret silloin seinäkirjoituksensa kirjoittivat? Ilmeisesti vessoihin, sillä niitä kirjoituksia löytyy edelleenkin julkisista käymälöistä. On ollut politiikka ennen radikaalimpaa.

 Lehtiä on mukava lukea, mutta olisi kiva osallistuakin johonkin. Toivottavasti joku järjestö vielä huolisi minut mukaan poliittiseen toimintaan. Haluaisin nousta barrikadeille ja taistella oikeiden asioiden puolesta. Tosin on kyllä pakko sanoa, että en ole itsekään ollut täysin tasapuolinen. Vihreisiin nuoriin en ole vielä hakemusta laittanut. Kynnyksenä on ollut 12,5 euron vuosimaksu. Ehkä sen voisi maksaa. Toivottavasti he hyväksyvät minut mukaani. Olenhan poliittisesti vihreä. Kokemusta ei ole juuri lainkaan.

En varmaankaan ole ainoa samassa tilanteessa oleva. Siksipä kysynkin, että kuka huolisi nuoria?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jukka Romppainen

Terve, Markus!

On ikävää, jos jäseneksi liittymisprosessi jää kesken, joten selvitin mitä on tapahtunut.

Kokoomusnuorissa meillä on tapana aina ottaa henkilökohtainen kontakti jäsenyyttä harkitseviin. Hakemuksesi oli otettu vastaan, ja Lapin piiristä sinua oltiin yritetty puhelimitse tavoitella, mutta et ollut vastannut.

Kokoomuksen nuorten liiton jäsenet ovat tietenkin myös puolueen jäseniä, ja jäsenenä ei voi olla tai pyrkiä mikäli on toisen puolueen jäsenen. Olet kyllä lämpimästi tervetullut mihin tahansa seuraavaan yleisölle avoimeen tapahtumaan, joita ovat esimerkiksi järjestämämme seminaarit. Saat tietoa esimerkiksi Lapin kokoomusnuorten kotisivuilta milloin siellä päin järjestetään seuraava sellainen tilaisuus. http://www.lapinkokoomusnuoret.fi/ Ja mikäli haluat, voimme soitella sinulle vielä uudestaan.

Nuorten poliittinen passivoituminen on ymmärtääkseni kaikissa poliittisissa nuorisojärjestöissä yhteinen huoli. Eihän politiikka ole sen ihmeellisempää toimintaa kuin tavallisien kansalaisoikeuksien käyttämistä. Meistä on huolestuttavaa kaikki sellainen vallankäyttö, jossa yksilö ei voi/saa päättää itseään koskevista asioista. Niinpä koetamme tehdä päivittäin parhaamme, jotta nuoret osallistuisivat politiikkaan laajemminkin kuin vain Internetissä. Osallistumisella toimintaan voidaan myös katsoa olevan laajempaakin syrjäytymistä ehkäisevää vaikutusta – samalla kun tulee solmittua paljon uusia tuttavuuksia, eikä meidänkään seurueessa ihan aina pelkästään politiikkaa puhuta.

Ystävällisin terveisin,
Jukka Romppainen
Viestintäpäällikkö
Kokoomuksen nuorten liitto ry

Käyttäjän markussjoberg kuva
Markus Sjöberg

Kiitos vastauksestasi Jukka. En havainnut koko puhelua. En käsittääkseni ole suoraan minkään toisen puolueen jäsen, sillä olen liittynyt vain nuorisojärjestöihin. Varma en toki voi olla, sillä varsinkin keskustalla on ollut tapana hyväksyä jäsenrekisteriin jopa ilman papereiden täyttämistä. Joten voisitteko siis soittaa uudelleen, jos hyväksymiselleni ei ole estettä. Yritän tällä kertaa vastata puhelimeen.

Toimituksen poiminnat