Tutkimusmatkalla politiikkaan

MS testaa: Demarinuoret tasainen suoriutuja

Pääsin vihdoin aloittamaan poliittisiin nuorisojärjestöihin tutustumisen. Ensimmäisenä testauksessa olivat Demarinuoret. On hyvä huomioida, että testitulokset perustuvat subjektiivisiin mittauksiin, eikä jokainen paikallisjärjestö vastaa täysin toista.

 

Ensivaikutelma hyvä

Ensivaikutelma oli miellyttävä, sillä minuun otettiin pian liittymiseni jälkeen yhteyttä Facebookin kautta ja kerrottiin tulevasta tapahtumasta, "Toverikaljoista". Tätä ennen tipahti postilaatikkooni infopaketti, jossa esiteltiin aatteen periaatteita ja johtohahmoja. Pystyin siis itseopiskelumateriaalini avulla orientoitumaan kunnolliseksi sosiaalidemokraatiksi. Hyvä näin, sillä silloin kun olen tehnyt jotain oikeaa työtä, olen iloisesti jäänyt ammattiliittojen ulkopuolelle. Ammattijärjestöihin tiukasti nojautuva SDP onkin jäänyt etäiseksi myös siinä mielessä.

Toverikaljat kuulosti kovin kommunistiselta. Demarinuoret kuuluvatkin järjestön aktiivin mukaan olevan emopuoluettaan enemmän vasemmalla. Kuulemma nuorisojärjestöä on siitä huolimatta hankala määritellä vasemmisto-oikeisto –akselilla. Tämän voi uskoa, sillä SDP:n voi yhtä perustellusti katsoa olevan oikeistopuolue kuin vasemmistopuoluekin. Tosin ilmiö taitaa vaivata koko poliittista kenttää. Joka tapauksessa Demarinuoret eivät hae paikkaansa yhtä erottuvasti kuin esimerkiksi Kokoomusnuoret tai Vasemmistonuoret.

Toverikaljoilla ei vedetty punaista viivaa, eikä edes valkoista, vaan aivan rehellistä suomalaista mallasjuomaa ja sitäkin ihan kohtuudella. Paikalla oli vain vähän osanottajia, joita ei muutoinkaan kuulu Lapissa kovin paljon olevan, mutta tällä kertaa aikataulut eivät olleet kuulemma osuneet yksiin. Saksalaiselle pohjalle rakennettu sosiaalidemokratia ei ilmeisesti ole aivan täysin optimaalinen arktisiin erityisolosuhteisiin.

 

Positiivisia puolia 

Demarinuoret olivat positiivinen yllätys. Enkä tarkoita että olisin yllättynyt positiivisesti, vaikka yllätyinkin, mutta vielä enemmän yllätyin positiivisuudesta. Minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi porukkaan. Vaikka kerroin projektistani, ei minua siltikään heitetty pois. Päinvastoin he ottivat minut mukaan keskusteluunsa aivan samalla tavoin kuin olisin ollut uusi sosiaalidemokraattiseen aatteeseen vihkiytynyt jäsen.

Myös Demarinuorten toimintaa leimaa positiivinen asenne. Toverikaljoille osallistuneiden aktiivitoimijoiden mukaan he ovat onnistuneesti järjestäneet tempauksia, jotka eivät ole vain sitä ikävää leikkauslistoista puhumista, vaan käytännöllistä hyvän mielen politiikkaa. Esimerkiksi naisten päivänä he jakoivat naisille suukkoja. Eivät siis oikeita vaan niitä, jotka olivat neekerin, mutta eivät enää suvaitsevuuden aikana saa olla.

 

Kiihtyvyyskokeessa ei yllätyksiä

Demarinuoret eivät tuottaneet yllätyksiä kiihtyvyyskokeessa. Väläytin ajatuksen kapitalismin lopusta Marxin ennustusten mukaan. Siihen suhtauduttiin avoimen kiinnostuneina, mutta aihe ei herättänyt jyrkkiä kannanottoja suuntaan tai toiseen. Täytynee esittää sama Kokoomusnuorille. 

Kaikkiin esittämiini kysymyksiin suhtauduttiin ystävällisesti. Kyselin aika paljon ja esitin ehkä sitäkin enemmän kyseenalaisia mielipiteitä. Silti puheäänen taso pysyi hyvin rauhallisena, eikä hermostuneisuudesta näkynyt merkkiäkään. Vastaukset olivat myös hyviä, eikä kaikkia kapitalistisen järjestelmän ongelmia pyritty selvittämään yhdessä lauseessa.

 

Tasavahvaa suoriutumista, SDP poliittinen Toyota

Esimerkiksi perustuloon ei Demarinuorilla ole yhtenäistä kantaa, sillä sitä ei järjestön sisältä löydy. Sääli, sillä henkilökohtaisesti tarvitsisin perustuloa, jotta saisin maksetuksi Kokoomusnuorten jäsenyyden. Kuulostaa järkevältä ettei kantaa muodosteta niihin asioihin joihin ei ole yhtenäistä näkemystä. Toisaalta tällöin helposti käy niin, että mihinkään ei oteta kunnolla kantaa. Poliittisten nuorisojärjestöjen yhtenä tehtävänä on ravistella harmaan yksilinjaista emopuoluepolitiikkaa ja tästä Demarinuoret eivät saa kuin tyydyttävät pisteet.

SDP vaikuttaa olevan eräänlaista poliittista täyteainetta, joka ei ota kantaa juuri mihinkään, mutta perustaa toimintansa sosiaalidemokraattiseen aatteeseen, joka ohjaa kaikille kaikkea -ajattelun suuntaan. Voisi sanoa, että sosiaalidemokraatit ovat politiikan pullataikinassa vehnäjauho. Aate ei itsessään maistu kovinkaan kummoiselta, mutta eivät voi ja kaneli ilman sitä löytäisi oikeaa suhdetta.

Kokonaisuutena ajatellen Demarinuoret tarjoavat toimivan vaihtoehdon tasaisille nuorille, jotka eivät halua kokea suuria yllätyksiä. Puihin ei kahliuduta, väärämielisiä ei mukiloida eikä toisia haukuta. Demarinuoret ovat parhaillaan nuoruuden kiihkon ohittaneelle henkilölle, joka haluaa osallistua ystävällishenkiseen poliittiseen toimintaan.

 

Millainen maku minulle jäi Demarinuorista?

Mieto, helposti lähestyttävä, tasalaatuinen, keveästi pirskahteleva, hennon punainen. Sopii epävirallisiinkin tilaisuuksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mielenkiintoinen projekti todellakin.

Toimituksen poiminnat